PR online vs. Jurnalism online

Între Pr-işti şi jurnalişti a existat întotdeauna o confruntare: relaţioniştii nu au încredere că jurnaliştii prezintă mesajul cum a fost transmis şi nu îl distorsionează, iar jurnaliştii nu au încredere că informaţiile furnizate sunt corecte şi adevărate. Indiferent de criticile adresate, domeniile lor se intersectează şi ei au nevoie unul de celălalt: jurnaliştii au nevoie de specialiştii în relaţii publice pentru a le furniza informaţii utile la timp, aceştia având la rândul lor nevoie de jurnalişti pentru ca mesajul lor să ajungă la publicul ţintă.

Trei reguli majore sunt importante în relaţia dintre aceştia: să existe o diplomaţie, etică şi un echilibru. Acestea sunt valabile atât în mediul online, cât şi în cel offline. Jurnalismul online are beneficiile, informaţia ajunge mai repede la cititori, se fac actualizări, există link-uri care să te trimită la alte ştiri din domeniu sau la ce s-a mai scris referitor la o anumită temă, există arhiva de ştiri, toate acestea la un loc economisesc timp şi bani. Dezavantajul constă în faptul că informaţia nu este verificată din trei surse până să fie publicată din lipsa de timp.

În mediul online orice organizaţie ar trebui să fie prezentă, specialistul de relaţii publice ar trebui să creeze şi să menţină imaginea organizaţiei pe diferite reţele de socializare şi să plaseze mai uşor mesajul în funcţie de categoria de public ţintă. Când criteriul era să publici de ieri pe azi  exista o mare nevoie de operativitate din partea Pr-istului, dar când ştirile se publică de azi pe azi, specialistul de relaţii publice trebuie să deţină instrumente care să le crească eficienţa. Un instrument este comunicatul de presă conform social media. Agenţia de PR  Shiftcommunication a creat acest tip de comunicat, fiind diferit de cel clasic trimis pe e-mail. Comunicatul social media poate fi accesibil jurnaliştilor şi bloggerilor, conţine pe lângă elementele unui comunicat obişnuit şi elemente multimedia (audio, imagini, video), link-uri de inserare în reţelele sociale, link de share etc.

Conform spuselor lui Dragoş Dehelean, un alt instrument este “pressroom”-ul online. „Rolul lui e tocmai acela de a scuti timpul petrecut cu fiecare jurnalist, pentru a da aceeaşi informaţie. Dacă o informaţie a ajuns pe pressroom sau în lista de răspunsuri frecvente a omului de PR, clientul sau şeful nu are de ce să se răzgândească. Sau dacă se răzgândeşte, e suficient să-l informeze pe omul de PR, iar acesta să scoată, în mod consistent informaţia de peste tot”.

Anunțuri

4 gânduri despre “PR online vs. Jurnalism online

 1. Pingback: PR și Jurnalism Inline. | AngelaGrs

  • Într-adevăr jurnalismul online are avantajele sale. Totuşi, nu toate subiectele sunt tratate obiectiv, în cazul unora apare clar percepţia proprie a jurnalistului. Depinde de tonalitatea în care este redactat articolul: poate fi neutru (obiectiv) sau pozitiv/negativ (subiectiv).
   PR-ul online nu înseamnă numai bloguri şi site-uri de socializare. Site-ul unei companii, de exemplu, prezintă „frumos ambalat” mesajele, dar în mod obiectiv. Spune exact ce se întâmplă, fără a face evaluări.

 2. Pingback: Jurnalism online vs. PR online | Andreea Țolaș

  • Da, ai dreptate, jurnaliştii au nevoie de specialiştii în relaţii publice care le furnizează subiecte pentru ştiri, iar oamenii de PR au nevoie de jurnalişti pentru ca informaţia lor să ajungă în timp cât mai scurt la publicul lor ţintă.
   Cu toate acestea, prin PR-ul online, se creează independenţa faţă de jurnalişti. Relaţioniştii publică exact materialele şi mesajele pe care vor să le transmită publicului, „eliminând” filtrul presei. Au control asupra mesajului, tonalităţii, dimensiunii articolului şi asupra plasării lui în pagină. Controlează frecvenţa vizualizării site-ului, pot realiza studii asupra profilului cititorilor etc. Aceste lucruri îi ajută pe specialiştii în PR.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s